Danmarks ældste fotoforretning Münchow Foto

Münchow Foto ejes idag af Leif Thøisen, som siden drengetiden har interesseret sig for fotografering. Han startede sin karriere, ved at komme i lære i forretningen i 1980. I 1986 blev Leif gjort til førstemand.

Forretningen blev grundlagt af kemikeren Ludwig von Münchow i 1905 på adressen Ramsherred 13, som er beliggende på Aabenraas gågade. Senere blev forretningen drevet af Ludwig von Münchows søn Kurt von Münchow.

Varesortimentet bestod dengang af kunstige ben, sygeplejeartikler, krydderier, støttekorsetter, drogerivarer, kemikalier, spiritus og fotografiapparater. 

At fotografiapparater hørte med til udvalget og at forretningen kunne påtage sig at fremkalde kundernes billeder, var helt naturligt. I fotografiets barndom var det nemlig meget ofte materialisterne, de såkaldte »drogisterne" der varetog disse opgaver. Fremkaldelsen krævede flere forskellige kemikalier, og dem havde drogisterne lige ved hånden. 

I 1928 var omsætningen af fotoartikler blevet så stor, at der blev indrettet en hel speciel fotoafdeling med eget atelier. Fotoafdelingen blev placeret i naboejendommen på Ramsherred 13. Det var dog fortsat muligt at tilgå fotoafdelingen via den oprindelige forretning. 

I 1968 blev selve fotoafdelingen udskilt som et selvstændigt firma, og ved samme lejlighed blev fotohandler Willy Goy, som var kommet i lære i forretningen og år1946 blev medejer af forretningen. Efterfølgende blev Willy Goy 1986 eneindehaver af fotoforretningen og indgangen, som man siden 1928 havde tilfælles med Kurt V. Münchows materialeforretning som blev lukket. 

I de følgende år kom det til at gå meget stærkt med den fototekniske udvikling, i mens man i fotografiets barndom havde måtte nøjes med de små sorte "kasseapparater" - hvor motivet stod på hovedet i søgeren og hvor den færdige film skulle have et ordentligt slik på klæbefladen, når den efter endt eksponering var rullet op på en stor træspole! - så fulgte i de følgende år en lang række nye opfindelser. 

Da de personlige computere begyndte at vinde frem, var firmaet med fra begyndelsen og ved 90 års jubilæet i 1993 udgjorde denne del ca. 40 procent af fotoforretningens omsætning. Senere er det digitale foto vundet frem med ekspresfart. Det var ikke længere sølv og kemikalier, men en elektronisk chip, der fastholder motiverne, og denne teknik tiltalte det moderne menneske.

Udvalget af det tekniske udstyr voksede med tiden, og det blev muligt, at købe kikkerter, videoapparater, DVD afspillere, fladskærms Tv'er og meget andet.

Forretningens telefon nummer startede med at være 727, som vidner om en lang historie - og i dens lange leve tid har forretningen skiftet navn nogle gange, fra både "Ludwig von Mynchow", "Euro Activ Foto" og i dag "Click Aabenraa" men har nu beholdt den oprindelige navn som blev tildelt tilbage i 1903, hvilket kunderne husker den bedst som.

Hele 2 verdenskrige, både første og anden verdenskrig og en finanskrise senere, står forretningen stadig stærk og har skiftet indehaver kun 3 gange, og flyttet lokation en enkelt gang.

Flytning fra den ene ende til den anden ende af gågaden

Finanskrisen, som startede i 2008 hele verden over, kunne desværre også mærkes på lille Aabenraas gågade. Flere og flere forretninger måtte desværre lukke. Det var ingen fornøjelse at se denne udvikling. Resultatet af de mange nedlukninger, førte til at omdrejningspunktet af Aabenraas gågade foregik i den anden ende af gågaden. 

Leif Thøisen besluttede derfor at flyttede lokation, til et mere befærdet område af gågaden.
I februar 2015 flyttede Münchow Foto/Click Aabenraa fra Ramsherred 13 til Storegade 38.